8 Ocak 2008 Salı

KPSS Tercihte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tercih işlemi yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?

1- Tercih işlemi yaparken öncelikle aldığınız puan ve tercih yerleriniz çok önemlidir. Branşınızda kaçıncı sırada olduğunuzu yayınlanan KPSS sıramalarından öğrenmeniz gerekmektedir. Örnek olarak Tıbbi Sekterlik Bölümünden 1000 Kişi alınacak sizin Tıbbi Sekreterlik KPSS sıralamanız 900, atanabilmenizde sizden yüksek puan adayların tercihleri sizin için çok önemli olacaktır. İlk 1000 kişinin atanmayacı kesindir. Çünkü sizin yapacağınız tercihler sizden yüksek puan adayların yapacağı tercihlerle aynı ise sizin atamanız sizden yüksek puan adayların tercih yerleri ile aynı olduğundan gerçekleşmeyecektir. O açıdan tercih işlemi yaparken çok talebin olayacağı yerleri yapmamanız öneriyoruz. Daha once bir çok aday benden düşük puanla yerleşen var diye seslerini yükseltmişlerdi. Onların yerleşeme sebebi yukarıda verdiğimiz örneğin sonucudur. Bir birimi taban puan yoksa kimse tercih yapmamışsa 1 puanla bile atanılabilir. O açıdan tercih işlemi alınan puan kadar önemlidir.

2- Hangi birime daha çok personel alınıyorsa o birimi tercihleriniz arasına yazın. Örnek; A ili ya da kurumu sizin branşınızdan 20 personel almaktadır. B ili ya da kurumu 5 personel almaktadır. A ilini tercih yapmanız atanma şansınızı artıracaktır. Çünkü sizden düşük puan alan adayların A ilini tercih yapacağı göz önünde bulundurursak A ili ya da kurumunu tercih yapan kişiler sıralamasında 20 kişi arasında olma şansınızı yükselecektir. A ili ya da kurumunu 50 kişi tercih yapacağını B ili ya da kurumunu 50 kişi tercih yapacağını düşünelim. A ilinde ya da kurumunda 50 kişi arasından puan sıralaması olarak 15. kişisiniz. Dolayısıyla atamanız gerçekleşecektir. B ilini ya kurumunu tercih yapacaksınız 50 kişi arasından puan sıralaması olarak 6. sıradasınız. Doğal olarak atanmanız gerçekleşmeyecektir. Sonuç olarak A iline ve kurumuna atanma şansnız B iline ve ya kurumuna göre fazladır.

3- Sizden yüksek puan alan adayların tercihlerini daha çok Sosyo-Ekonomik düzeyi yüksek olan illere yapacakları göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Örnek; Tercihleriniz arasında Sosyo-Ekonomik düzeyi yüksek iller bulunmakta (İzmir, bursa, vb.) ancak Sosyo-Ekonomik Düzeyi düşük olan iller (Hakkari, Şırnak vb.) bulunmamaktadır. Dolasıyla Sosyo-Ekonomik düzeyi yüksek olan illere sizden daha yüksek puan alan adayların tercih yapacağını düşünürsek Sosyo-Ekonomik düzeyi düşük olan illeri tercih yapmanız atanma şansınızı yükseltecektir. Önerilerimiz arasında tamamen sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan illeri tercih yapın yoktur. Kesinlikle şu konuya dikkat etmenizi öneriyoruz ilk tercihlerinizin her zaman sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan iller olmasını öneriyoruz. Çünkü sizden daha düşük puan alan adayların sizden daha yüksek sosyo-ekonomik düzeylerde çalışmasının önünü açmış olacaksınız. 5 Tercih işlemi yapacaksınız ilk tercihleriniz en çok çalışmak isteğiniz iller olsun sonraki tercihleriniz olarak sıralansın. Hiç atanamamaktansa neresi olursa olsun atanmak daha olumlu olacaktır.
4- 4-B sözleşmeli personel olarak dört yıllık lisans eğitimine bile tayin hakkı verilmemektedir. O açıdan bir üst öğrenim tamamlamak istiyorsunanız; üst öğrenim bulunduğu ili tercih yapmanız üst öğrenimi tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

Alıntıdır..

Hiç yorum yok: