27 Mayıs 2008 Salı

DÜNYA'NIN GÜNLÜK HAREKETLERİNİN SONUÇLARI

DÜNYA'NIN GÜNLÜK HAREKETLERİNİN SONUÇLARI


1- Gece Gündüz meydana gelir.

2- Gece - gündüzün meydana gelmesine bağlı olarak günlük sıcaklık farkları oluşur. Günün en sıcak vakti öğle, en soğuk vakti de güneş doğmadan önceki an olarak gözlenmektedir.

Günlük sıcaklık farkının sonucunda;
a) Yeryüzünde günlük basınç farklılaşmaları görülür. Buna bağlı olarak da karalar ve denizler ile dağlar ve vadiler arasında meltem rüzgarları oluşur.

b) Günlük sıcaklık farkının fazla olduğu çöl alanlarında, kayalar mekanik çözülme yolu ile ufalanırlar.

3- Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi sonucunda coriolis kuvveti oluşur.

Dönme sonucunda oluşan bu kuvvete bağlı olarak;

a) Kutup rüzgarları, Alizeler ve Batı rüzgarları gibi atmosferde sürekli olarak esen rüzgarların yönlerinde sapmalar olur. Bu sapma Kuzey yarımkürede sağa doğru olurken Güney yarımkürede sola doğru gerçekleşir.

b) Yine bu dönüş kuvvetinin etkisiyle, Golfstream ve Labrador akıntılarında sapmaya uğrayarak halkalar meydana getirirler.

4) Dünyanın batıdan doğuya doğru dönmesi sonucunda, güneş doğuda erkeb oğar ve erken batar, batıda ise geç doğar ve geç batar. Buna bağlı olarak da farklı boylamlar arasındaki noktalar arasında yerel saat farkları görülür.

5) Ekvatoral bölgede ısınıp yükselen hava, Troposfer'in üst tarafında kutuplara doğru hareket ederken, Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesine bağlı olarak 20-30 derece enlemleri civarında dinamik olarak alçalmak zorunda kalır.

Hiç yorum yok: