27 Mayıs 2008 Salı

DÜNYA'NIN YILLIK HAREKETİ















DÜNYA'NIN YILLIK HAREKETİ


Dünya, güneşin etrafında bir elips çizerek döner. Dünya bu elipsoid yörüngesindeki bir turunu 365 gün 6 saatte tamamlar.

Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, Dünyanın Güneş etrafındaki dönüş yönü saatibresinin tersine doğrudur.

Dünya,Güneş etrafındaki 939 milyon km'lik bu yörüngesinde saatte 108 bin km'lik bir hızla hareket eder.
Dünya'nın,Güneş'e en uzak olduğu zaman 4 temmuz'dur. Bu noktaya Afel (günöte) denir. Bu esnada Dünya ile Güneş arasındaki uzaklık 152 milyon km olur. Güneş'ten uzaklaşınca Dünyanın yörünge hızı azalır. Bundan dolayı, yaz ayları 2 gün uzun sürer ve sonbahar noktasına 2 gün gecikme ile 23 Eylül'de ulaşılır.

Dünya'nın Güneşe en yakın olduğu zaman 3 ocaktır. Bu noktaya Perihel (Günberi) adı verilir. Bu esnada Dünya ile Güneş arasındaki uzaklık 147 milyon km olur. Güneş'e yaklaşınca Dünya'nın yörünge hızı artar. Bundan dolayı Şuba ayı kısa sürer. Dünya'nın yukarıda belirtildiği gibi bazen Güneşe yaklaşması bazen de uzaklaşması yeryüzünde pek fazla ısı değişekliğine yol açmaz. Çünkü, uzay boşluğunda güneş ışınlarını tutabilecek bir gaz yoktur.

Kuzey ve Güney yarımkürenin farklı zamanlarda ısınıp soğumasının temel nedeni; güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısının mevsimlere göre değişmesidir. Örneğin, Dünya'nın Güneşe en uzak olduğu aylar Haziran ve Temmuz olduğu halde, bu aylarda Kuzey yarımkürede yaz yaşanır. Bunun nedeni, Haziran ayında güneş ışılarının Kuzey yarımkürede yere değme açısının büyümesidir.

Hiç yorum yok: